Criteriul National

Zgomot de primăvară…

Zgomot de primăvară…
aprilie 22
16:57 2019

340px-Nicolae_Petrescu-Găină_-_Tinerimea_Artistică,_Zeflemeaua,_1903
În sunet de fanfară…

Un mare adevăr a lăsat scris și a fost zis se către Eclesiastul : „Nimic nou sub soare !”
Adunările populare politice din această primăvară seamănă, până la identificare, cu cele descrise de marele piet național Mihai Eminescu în ziarul Timpul în urmă cu mai bine de 150 de ani și arătate pe scenă de piesele inegalabilului I.L Caragiale.
Întâmplările recente din ” capitala” Moldovei restabilesc valoarea muzicii de fanfară, mai ales în ritmuri de sârbă. A fost o demonstrație pe ” viu” a proverbului ” Cui pe cui se scoate.” Cum, noi, politicieni de frunte, am venit la voi să vă arătăm viitorul luminos și,în loc de aplauze, n-ați servit huiduieli ? Am raspuns la ” oferta” voastră ,elegant, cu muzică de fanfară în ritm de sârbă !
66-2
Unde-i greșeala ?
Greșeala e că s-au scumpit toate. Prețurile cresc ca Făt-Frumos din lacrimă !
Nu prețurile au fost scopul întâlnirii cu poporul ,ci noi oferte de BUNĂ-stare. Important nu e ce se promite că se va da , ci garanția că nu se mai ia ! A rămâne așa cum suntem ne-ar face predictibili, am putea visa la multe proiecte. Să înțelegem : ” A lua ” înseamnă , la nevoie, egal cu ” a da ” !
Nu spunea Eminescu că viața e un vis? Românii s-au nascut poeți și încă mai speră că vor deveni și mai visători.
Masele trebuie înflăcărate să fie prezente la viața politică.. Ele n-au timp să gândească și să verifice dacă ceea ce se promite se va realiza vreodată. Important e că politicienii s-au gândit să le facă ” o ofertă generoasă” . ” Acceptarea ofertei ” nu mai e treaba oamenilor care conduc și vor să conducă poporul.
Ieri, de sărbătoarea Floriilor la ortodocși, am văzut trecând prin satele subcarpatice din Prahova, caravane de campanie electorală, vreo opt mașini de teren. Păreau că vor să cucereasca Dakar-ul, capitala Senegalului. Treceau cu steagurile în vânt și în viteză …Sătenii le ignorau pur și simplu. Cunosc pe de rost spectacolele înainte de alegeri.
Putem spera la mai mult ?
Politicienii, ajutați de consilieri din țări cu tradiție democratică, știu să folosească mediul social pentru a ajunge la putere și a se menține cât mai mult acolo, la administrarea banului public. Omul obișnuit n-are sfătuitori decât televizorul si dialogurile din ” Poiana lui Iocan” . Așa înțelege el să participe la viața politică a țării ! Dacă e bine sau rău, vedem fiecare în traiul de zi cu zi.
E perioada Promisiunilor de primăvară ! ” Recolta” o vom vedea la toamnă !

Sursa foto :Wikiwand, DocPlayer.fr

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 22 Aprilie 2019 în exclusivitate. Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei