Criteriul National

„Ziua cârtiţei“ anunţă o primăvară ce va veni în scurt timp!

„Ziua cârtiţei“ anunţă o primăvară ce va veni în scurt timp!
februarie 02
19:19 2016

Conform unui obicei american, mulţi dintre aceştia au aşteptat azi 2 Februarie de Ziua cârtiţei să afle dacă scapă de iarna grea, iar marmota Phil, din Punxsutawney, Pennsylvania, nu i-a dezamăgit. Ea a ieşit din muşuroi şi nu şi-a văzut umbra, ceea ce înseamnă că primăvara bate la uşă.

Cartita

Ziua de 2 februarie reprezintă de 175 de ani momentul în care rolul de meteorolog îi revine unei cârtiţe, rozătoarea din specia marmota monax (americană sau comună) oferind indicii despre cât timp va mai dura iarna. Primele informaţii despre Ziua Cârtiţei apar într-un jurnal care i-a aparţinut unui proprietar de magazin din Pennsylvania, cu data de 4 februarie 1841.

Conform obiceiului de origine germană, cârtiţa care nu reuşeşte să-şi vadă umbra în ziua cu pricina anunţă o primăvară timpurie, pentru ca iarna să mai dureze cel puţin şase săptămâni atunci când şi-o zăreşte.

Anul acesta, Phil a vestit pentru cea de-a optsprezecea oară venirea primăverii, faţă de cele 102 cazuri în care iarna s-a prelungit, pentru restul anilor nefiind găsite informaţii.

https://www.youtube.com/watch?v=qO7trvx0-4I

 

Sursa foto : www.romaniatv.net

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo