Criteriul National

ZIUA SCAFANDRILOR – sarbatorita anual la 1 Octombrie !….

ZIUA SCAFANDRILOR – sarbatorita anual la 1 Octombrie !….
octombrie 02
15:48 2016

 

14485146_1579305188762319_957827694416976415_n  14523119_1579311078761730_8659953911981742597_n  indexetyu

La intai octombrie se sarbatorste anual ZIUA SCAFANDRILOR din Romania, iar asta incepand din anul 1976, cand s-a infiintat prima data unitatea militara de scafandri de la Mangalia, la ordinul Amiralui Martes. Povestea acestei unitati de lupta, devenita una de elita din cadrul Fortelor Navele Romane, se datoreaza in primul rand Comandorului Constantin Scarlat, care la acea vreme avea gradul de capitan. Pentru a convinge conducatorii politici de atunci, ca Marina Militara avea nevoie de scafadri de lupta, trebuia sa se sustina ideea acestui nou concept de catre un om puternic, cu influenta directa la Ministrul de atunci al Fortelor Armate.

Astfel ca intr-o  dimineata, la raportul Diviziei, care avea sa aibe loc la Mangalia in prezenta Amiralului Martes, Capitanul-locotenent Constantin Scarlat raporteaza Amiralului ca intrega Divizie 42 Maritima este scoasa din dispozitiv de lupta, datorita unei operatiuni de minare subacvatica, la care au participat mai multi ofiteri si subofiteri de marina,  condusi de catre Scarlat si care au folosit echipamente frantuzesti. La aceasta veste, Amiralul l-a privit speriat pe Scarlat, moment pe care acesta nu-a putut uita niciodata!… Patru  luni mai tarziu, Conducerea socialista de atunci, a infiintat Grupul de Scafandrii 279 din Mangalia.

Astfel a inceput pionieratul scafandreriei autonome romanesti, sub comanda Capitanului Scarlat, care a pus bazele cercetarii subacvatice in Romania si care a  instruit numeroase contingente de scafandri de lupta din cadrul Marinei Militare de la acea vreme. Azi aceasta unitate se afla la Costanta si reprezinta un adevarat varf de lance in cadrul NATO, la Marea Neagra si are in componenta sa   cei mai buni militari de elita ai Fortelor Armate a Romaniei, care au luat parte la multe misiuni intrn dar si internationale din cadrul teatrelor de operatii din Irak si Avganistan

.14484968_1289296961122536_4151194842377091022_n

Pe langa aceasta categorie de scafandri militari s-a dezvoltat dupa 1990 si componenta civila de scafandri recreationali care sarbatoresc alaturi de camarazi lor militari ZIUA SCAFANDRILOR in Romania. Astfel nu putem sa nu amintim si de existenta scolilor civile de scafandri, cu caracter recreational, organizate in cluburi si centre ,situate de-a lungul coastei romanesti a  Marii Negre, in statiunile turistice de vara din Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Saturn, Mangalia si Vama-Veche.

Atat scafandri civili cat si militari sarbatoresc cu mare drag aceasta zi, ocazie cu care se vizioneaza intodeauna fimele documentare „Le Mond du Silance” a lui Cousteau si „Pe urmele Capitanului Scarlat” in regia lui Daniel Hintergraber, film realizat cu aportul lui Dan Scarlat, fiul Comandorului Scarlat, pentru ca toate generatiile de scafandri ce vor urma, sa isi cunoasca adevarata lor istorie. Poporul care nu-si cunoasca istoria si ctitorii sai, risca sa se piarda in negura vremurilor.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Hintergraber

Daniel Hintergraber

Inginer Diplomat cu experienta de peste 10 ani in massmedia, specializat in filmari si arheologie subacvatica. Realizatorul filmelor Flora si Fauna Marii Negre, Pe Urmele Capitanului Scarlat (film despre pionieratul scafandreriei romanesti, dar si despre arheologie subacvatica). Cunoscator in domeniul Istoriei Navale din cel de-al doilea razboi mondial si realizatorul filmului documentar - Scufundarea Moscovei.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo