Criteriul National

Bulevardul Tomis, Tezaurul neşlefuit al Constanţei – proiect conceptual arh. Andrei Chivu

Bulevardul Tomis, Tezaurul neşlefuit al Constanţei – proiect conceptual arh. Andrei Chivu
ianuarie 14
13:16 2016

reamenajarea - Tomis - fost Carol

Stimate doamne, stimați domni,

Vă vine sau nu a crede, așa arăta orașul acum mai bine de 100 de ani privind frontul din stânga care este situat chiar vis-a-vis de primărie pe bulevardul Tomis în prezent și vis-a-vis de parcul Maxim Gorki în trecut.

Bulevardul Carol (actual Tomis) a cunoscut o dezvolare rapidă la începutul secolului al XX-lea odată cu modernizarea portului și a construcției podului Anghel Saligny peste Dunăre. Bulevardul era la vremea respectivă emblematic pentru oraș, locul în care locuitorii afișau frumoasele ținute și maniere, locul în care parfumul mărfurilor comercializate era îmbietor. În vremea celor Două Războaie Mondiale multe dintre clădiri au fost devastate, care au scăpat de bombardament, au fost golite de importante piese de mobilier de către armata germană cât și cea bulgărească.

„Proiectul își propune să refacă farmecul de altădată al frumosului bulevard, monumentele sunt printr-un miracol încă în picioare, doar sunt lăsate în paragină și acoperite de vegetație. Există în țară (Arad, Timișoara, Sibiu, Brașov) proiecte importante pe care municipalitatea le-a dezvoltat, sprijinind cu minimum 20% creditul necesar restaurărilor, pentru restul de 80% neexistând dobânda pentru proprietari. Există de asemenea o lege a exproprierii în interes public, edificiile sunt monumente de interes public, proprietarii pot fi despăgubiți pentru respectivele imobile pe care nu-și permit să le întrețină iar investitorii pot fi orientați și spre binele orașului către aceaste monumente aflate multe la vânzare, nu doar lăsați să construiască mall-uri în parcuri, monștrii de beton în portul Tomis și alte clădiri pe spații verzi în oraș. Este atât datoria administrației, cât și cea a ONG-urilor cu statut cultural, a arhitecților și a altor specialiști avizați să lupte pentru refacerea și întreținerea acestor superbe monumente care reprezintă indetitatea culturală a orașului.” scrie arhitectul Andrei Chivu – autorul proiectului conceptual de renovare a bulevardului Tomis (fost Carol).

Propunerea include o parcare cu plată subterană supraetajată și cel mai important, un pietonal pe actualul carosabil Tomis între străzile Traian și Ferdinand care poate pune în valoare cu siguranţă numeroasele vestigii aflate în pământ și la limita căruia unde se pot amenaja frumoase localuri tradiționale, spaţii expoziționale, magazine cu produse autohtone sau frumoase terase.

Dar mai este nevoie și de voință din partea administraţiei, media cât și a comunității obișnuită până în prezent mai mult să critice doar din fotoliul ştirilor. Curaj că se poate!

reamenajarea - Tomis - fost Carol_zona_A

reamenajarea - Tomis - fost Carol_zona_B

PLAN-AMENAJARE_carol

 

sursa foto istorice – http://roconstanta.tripod.com/

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul