Criteriul National

Care e diferenta dintre anvelopele de vara si anvelopele de iarna?

Care e diferenta dintre anvelopele de vara si anvelopele de iarna?
noiembrie 07
17:53 2018

Cu toții știm – și, mai nou, ne obligă și legea – că vara trebuie să avem echipată mașina cu anvelope de vară, iar iarna, cu anvelope de iarnă. De ce, însă? Care sunt diferențele dintre cele două tipuri de pneuri? Nu sunt tot cauciucuri? Răspunsul simplu este: da și nu. Pentru răspunsul mai elaborat, citește articolul acesta.

Până la urmă, diferența dintre cele două tipuri de anvelope stă în compoziție. În comparație cu anvelopele de vară, anvelopele de iarnă, cunoscute și ca anvelope de vreme rece, au compuși de cauciuc care rămân moi la temperaturi joase și o sculptură extrem de canelată care asigură o performanță optimă în condiții de frig, fie că e vreme uscată, umedă, zăpadă sau gheață. Acestea pot fi recunoscute prin marcaje speciale pe o parte: un simbol M+S (mud + snow) sau un simbol cu trei vârfuri de munte (Alpin) sau cu simbolul unui fulg de zăpadă (3PMFSF).

Sunt totusi asa de mari diferentele intre anvelopele de vara si cele de iarna?

De cele mai multe ori, diferențele dintre anvelope de vară și anvelope de iarnă sunt date de modul construcției. Variantele standardizate pe piață iau astfel în calcul mai multe diferențe specifice. Cauciucul din care sunt făcute anvelopele de vară rulează bine de la 7-8 grade Celsius în sus. În cazul temperaturilor mari, acestea își păstrează aderența pe asfalt, chiar și atunci când plaja de rulare este redusă în raport cu specificațiile producătorului. Dacă, însă, temperaturile sunt mai mici, cauciucul se întărește, reducând aderența acestuia.

Atunci când rulează pe zăpadă, asfalt cu apă sau gheață, aceste anvelope nu reușesc să facă față condițiilor, solicitând mașina mai mult și oferind, în același timp, un suport mult mai redus decât anvelopele de iarnă. În principiu, dacă ai anvelope de vară iarna, conform testelor profesionale, acestea vor frâna de trei ori mai încet (oprind mașina într-o distanță de până la trei ori mai mare), decât anvelopele de iarnă și va accelera cu un deficit similar. Dacă ai anvelope de vară, acestea se vor dovedi mai agile, însă, pe suprafețe uscate și calde.

anvelope de vara

anvelope de vara

 

Profilul anvelopelor de vară este diferit de cel al anvelopelor de iarnă, fapt vizibil și cu ochiul liber. Neavând nevoie de adâncime pentru aderență (vorbim de pneurile de uz comun, produse cu scopul de a rula pe suprafețe netede și/sau pe suprafețe de asfalt), incrustațiile acestor anvelope sunt mai reduse. Direcționarea este și ea diferită.

 

anvelope de iarna

anvelope de iarna

 

Flexibilitatea anvelopelor de vară le face ideale pentru temperaturi foarte mari, în zile caniculare, ceea ce reduce în mod semnificativ riscul exploziilor de cauciuc. În plus, dacă alegi anvelope de vară din cele mai performante, poți fi sigur nu doar de siguranța din timpul călătoriilor tale, ci și de durabilitatea acestora de la un an la altul. Schimbă-le după numărul de kilometri recomandat și vei descoperi singur cât de importantă este în acest caz calitatea și durabilitatea materialelor folosite în anvelopele de vară.

În încheiere, merită să menționăm și anvelopele all-season. Deși acestea sunt promovate ca fiind cea mai bună soluție pe durata întregului an, climatul României nu le fac potrivite cu șoselele noastre. Diferențele mari de temperatură din an solicită folosirea celor două tipuri de anvelope menționate mai sus.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Nikolas

Nikolas

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu