Criteriul National

Care e diferenta dintre anvelopele de vara si anvelopele de iarna?

Care e diferenta dintre anvelopele de vara si anvelopele de iarna?
noiembrie 07
17:53 2018

Cu toții știm – și, mai nou, ne obligă și legea – că vara trebuie să avem echipată mașina cu anvelope de vară, iar iarna, cu anvelope de iarnă. De ce, însă? Care sunt diferențele dintre cele două tipuri de pneuri? Nu sunt tot cauciucuri? Răspunsul simplu este: da și nu. Pentru răspunsul mai elaborat, citește articolul acesta.

Până la urmă, diferența dintre cele două tipuri de anvelope stă în compoziție. În comparație cu anvelopele de vară, anvelopele de iarnă, cunoscute și ca anvelope de vreme rece, au compuși de cauciuc care rămân moi la temperaturi joase și o sculptură extrem de canelată care asigură o performanță optimă în condiții de frig, fie că e vreme uscată, umedă, zăpadă sau gheață. Acestea pot fi recunoscute prin marcaje speciale pe o parte: un simbol M+S (mud + snow) sau un simbol cu trei vârfuri de munte (Alpin) sau cu simbolul unui fulg de zăpadă (3PMFSF).

Sunt totusi asa de mari diferentele intre anvelopele de vara si cele de iarna?

De cele mai multe ori, diferențele dintre anvelope de vară și anvelope de iarnă sunt date de modul construcției. Variantele standardizate pe piață iau astfel în calcul mai multe diferențe specifice. Cauciucul din care sunt făcute anvelopele de vară rulează bine de la 7-8 grade Celsius în sus. În cazul temperaturilor mari, acestea își păstrează aderența pe asfalt, chiar și atunci când plaja de rulare este redusă în raport cu specificațiile producătorului. Dacă, însă, temperaturile sunt mai mici, cauciucul se întărește, reducând aderența acestuia.

Atunci când rulează pe zăpadă, asfalt cu apă sau gheață, aceste anvelope nu reușesc să facă față condițiilor, solicitând mașina mai mult și oferind, în același timp, un suport mult mai redus decât anvelopele de iarnă. În principiu, dacă ai anvelope de vară iarna, conform testelor profesionale, acestea vor frâna de trei ori mai încet (oprind mașina într-o distanță de până la trei ori mai mare), decât anvelopele de iarnă și va accelera cu un deficit similar. Dacă ai anvelope de vară, acestea se vor dovedi mai agile, însă, pe suprafețe uscate și calde.

anvelope de vara

anvelope de vara

 

Profilul anvelopelor de vară este diferit de cel al anvelopelor de iarnă, fapt vizibil și cu ochiul liber. Neavând nevoie de adâncime pentru aderență (vorbim de pneurile de uz comun, produse cu scopul de a rula pe suprafețe netede și/sau pe suprafețe de asfalt), incrustațiile acestor anvelope sunt mai reduse. Direcționarea este și ea diferită.

 

anvelope de iarna

anvelope de iarna

 

Flexibilitatea anvelopelor de vară le face ideale pentru temperaturi foarte mari, în zile caniculare, ceea ce reduce în mod semnificativ riscul exploziilor de cauciuc. În plus, dacă alegi anvelope de vară din cele mai performante, poți fi sigur nu doar de siguranța din timpul călătoriilor tale, ci și de durabilitatea acestora de la un an la altul. Schimbă-le după numărul de kilometri recomandat și vei descoperi singur cât de importantă este în acest caz calitatea și durabilitatea materialelor folosite în anvelopele de vară.

În încheiere, merită să menționăm și anvelopele all-season. Deși acestea sunt promovate ca fiind cea mai bună soluție pe durata întregului an, climatul României nu le fac potrivite cu șoselele noastre. Diferențele mari de temperatură din an solicită folosirea celor două tipuri de anvelope menționate mai sus.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Nikolas

Nikolas

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu