Criteriul National

Care e diferenta dintre anvelopele de vara si anvelopele de iarna?

Care e diferenta dintre anvelopele de vara si anvelopele de iarna?
noiembrie 07
17:53 2018

Cu toții știm – și, mai nou, ne obligă și legea – că vara trebuie să avem echipată mașina cu anvelope de vară, iar iarna, cu anvelope de iarnă. De ce, însă? Care sunt diferențele dintre cele două tipuri de pneuri? Nu sunt tot cauciucuri? Răspunsul simplu este: da și nu. Pentru răspunsul mai elaborat, citește articolul acesta.

Până la urmă, diferența dintre cele două tipuri de anvelope stă în compoziție. În comparație cu anvelopele de vară, anvelopele de iarnă, cunoscute și ca anvelope de vreme rece, au compuși de cauciuc care rămân moi la temperaturi joase și o sculptură extrem de canelată care asigură o performanță optimă în condiții de frig, fie că e vreme uscată, umedă, zăpadă sau gheață. Acestea pot fi recunoscute prin marcaje speciale pe o parte: un simbol M+S (mud + snow) sau un simbol cu trei vârfuri de munte (Alpin) sau cu simbolul unui fulg de zăpadă (3PMFSF).

Sunt totusi asa de mari diferentele intre anvelopele de vara si cele de iarna?

De cele mai multe ori, diferențele dintre anvelope de vară și anvelope de iarnă sunt date de modul construcției. Variantele standardizate pe piață iau astfel în calcul mai multe diferențe specifice. Cauciucul din care sunt făcute anvelopele de vară rulează bine de la 7-8 grade Celsius în sus. În cazul temperaturilor mari, acestea își păstrează aderența pe asfalt, chiar și atunci când plaja de rulare este redusă în raport cu specificațiile producătorului. Dacă, însă, temperaturile sunt mai mici, cauciucul se întărește, reducând aderența acestuia.

Atunci când rulează pe zăpadă, asfalt cu apă sau gheață, aceste anvelope nu reușesc să facă față condițiilor, solicitând mașina mai mult și oferind, în același timp, un suport mult mai redus decât anvelopele de iarnă. În principiu, dacă ai anvelope de vară iarna, conform testelor profesionale, acestea vor frâna de trei ori mai încet (oprind mașina într-o distanță de până la trei ori mai mare), decât anvelopele de iarnă și va accelera cu un deficit similar. Dacă ai anvelope de vară, acestea se vor dovedi mai agile, însă, pe suprafețe uscate și calde.

anvelope de vara

anvelope de vara

 

Profilul anvelopelor de vară este diferit de cel al anvelopelor de iarnă, fapt vizibil și cu ochiul liber. Neavând nevoie de adâncime pentru aderență (vorbim de pneurile de uz comun, produse cu scopul de a rula pe suprafețe netede și/sau pe suprafețe de asfalt), incrustațiile acestor anvelope sunt mai reduse. Direcționarea este și ea diferită.

 

anvelope de iarna

anvelope de iarna

 

Flexibilitatea anvelopelor de vară le face ideale pentru temperaturi foarte mari, în zile caniculare, ceea ce reduce în mod semnificativ riscul exploziilor de cauciuc. În plus, dacă alegi anvelope de vară din cele mai performante, poți fi sigur nu doar de siguranța din timpul călătoriilor tale, ci și de durabilitatea acestora de la un an la altul. Schimbă-le după numărul de kilometri recomandat și vei descoperi singur cât de importantă este în acest caz calitatea și durabilitatea materialelor folosite în anvelopele de vară.

În încheiere, merită să menționăm și anvelopele all-season. Deși acestea sunt promovate ca fiind cea mai bună soluție pe durata întregului an, climatul României nu le fac potrivite cu șoselele noastre. Diferențele mari de temperatură din an solicită folosirea celor două tipuri de anvelope menționate mai sus.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Nikolas

Nikolas

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei