Criteriul National

Cța – GOBLENUL URBAN al lui Făgă&Co – două pe față, două pe dos

Cța – GOBLENUL URBAN al lui Făgă&Co – două pe față, două pe dos
ianuarie 25
10:42 2017

imagine_articol

 

Vineri 20.01.2017 ora 10:00AM a avut loc la primaria Constanta o dezbatare pentru PUZ-ul noi investitii Lidl de pe bulevardul Lapusneanu,  ne informeaza Sorin Belu, reprezentatul grupului civic Baricada Verde. Ce sa vezi, surpriza mare, arhitectul proiectului Marius Socarici, membru de onoare in grupul arhitectilor betonisti, reprezentat la dezbatere de o colega a dansului de birou – USONIA BZBA. Calitatile de geniu in urbanism si racolarea specialistilor in administratie, a contabilul si primarul Fagadau este deja dovedita in imaginea de tarla de lux a urbei-port cu multe beculete colorate de sarbatori.

Nu trebuie sa fii arhitect totusi ca sa observi imaginea de goblen a bulevardului in zona ICIL, cu diferite cladiri, una mai in fata, alta mai in spate, una mai inalta, alta mai mica, una mai albastra, alta mai rosie sau diferite alte culori si materiale. In acest proiect sunt totusi angrenati atat arhitectii reprezentati ai investitorului, cat si cei ai primariei. La cursurile de urbanism, studentii au de rezolvat si in timpul studiului in sala de curs, cat si la exament, exercitii in care trebuie sa propuna schematic plombe urbane, adica insertii noi de corpuri de cladire in situri deja consturite. Este nevoie de principiu de o racordare volumetrica la cladirile invecinate care sunt de diferite inaltimi de multe ori si care au retrageri diferite fata de limita circulatiilor carosabile sau pietonale. De asemenea se are in vedere adaptarea fatadelor propuse la raportul plin/gol a celor invecinate si a materialelor utilizare in zona pentru a crea armonie in frontul stradal.

 

hh

 

Datoria arhitectului care reprezinta investitorul este si aceea de a-i propune un proiect care sa exploateze valoarea terenului. In cazul Lidl, pe langa magazinul de la parter, se puteau construi deasupra lejer cateva sute de apartamente si o parcare subterana. Dar sa ne imaginam putin dialogul investitorului programat sa faca bani cu arhitectul betonist:

-Am luat teren langa concurenta, vin si eu cu un proiect pentru halimos

-Gata sefu, stie io sa puz sa betoneala, sun brici

Investitorul catre administratie la primar si la tamplarul sef….aaaa….pardon, arhitectul sef:

-vin cu investitie, locuri de munca, halimos la populatie

-sa traiti, s-a facut, gata, pac-pac – intrerupem trotuarul de o suta de ori ca sa aiba constanteanul acces cu rabla in parcare la halimos

Si asa traira fericiti si obezi pana la adanci tinerti in spitale cu ciuperci.

 

16326538_1855664177981421_1545310553_o

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Pamflet Criteriul

Pamflet Criteriul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo