Criteriul National

Cum alegi un disc diamantat de calitate ?

Cum alegi un disc diamantat de calitate ?
martie 10
09:50 2019

Lucrarile in constructii presupun de multe ori taierea betonului. Pentru ca aceasta activitate sa fie una profesionala, eficienta si sa se desfasoare in siguranta este nevoie de echipamente profesionale de taiere a betonului.
Procesele de lucru au devenit mai eficiente odata cu dezvoltarea tehnologiei. De aceea, in ziua de azi cea mai folosita tehnica de taiere a betonului de orice fel este taierea cu discuri diamantate.
Tehnica diamantata este rapida, dar si sigura si ofera o solutie pentru taiere, decupare sau perforare in materiale dure.
Aceasta tehnica foloseste doua tipuri de unelte: discul diamantat si firul diamantat. Insa, constructorii apeleaza de cele mai multe ori la discul diamantat deoarece ofera mai multe avantaje.

Avantajele tehnicii de taiere cu un disc diamantat

1. Discul diamantat poate taia mai multe tipuri de materiale dure, fiind foarte rezistent. Astfel, se poate taia sau perfora in beton, beton armat, caramida, piatra naturala, etc.
2. Este rezistent termic.
3. Are un coeficient scazut de frecare.
4. Are o taiere precisa si dreapta.
5. Nu necesita un proces indelungat si complicat de taiere.
6. Poate realiza incizii adanci in orice tip de material dur.
7. Nu produce multa mizerie si zgomot.
8. Permit sectionarea betonului in profunzime, pe lungimi mari.
9. Poate ajunge cu usurinta in locuri greu accesibile.
10. Asigura finisaje netede, fara sa produca fisuri ale suprafetei.
11. Pot taia, sectiona sau decupa atat pe orizontala, cat si pe verticala.
12. Exercita o presiune mare si o viteza mare de taiere.
13. Poate fi atasat atat masinariilor hidraulice, cat si celor electrice.

CE ESTE UN DISC DIAMANTAT ?

Un disc de taiere diamantat este un disc circular cu 4 componente:
• mijloc de metal care adaposteste diamantele
• diamante sintetice reprezentati ca niste dinti ascutiti pe marginea exterioara a discului. Aceasta margine poate fi crestata sau continua.
• matrita: o legatura metalica cu scopul de a tine in loc diamantele
• sudura: uneste segmentele de taiere cu mijloc de metal.

Un disc diamantat difera de altele, in functie de materialul care urmeaza sa fie taiat. Astfel un disc diamantat poate avea o anumita grosime sau un anumit fel de segment diamantat. De asemenea, tipul de disc diamantat difera si in functie de utilajul la care va fi aplicat.

CE TREBUIE SA STII CAND CUMPERI UN DISC DIAMANTAT?

1. Alege discul in functie de materialul pe care urmeaza sa il tai sau decupezi. Trebuie sa stii diametrul, geometria si densitatea materialului.
2. Alege grosimea discului in functie de materialul stabilit. Aceasta grosime poate influenta viteza si calitatea taierii daca nu este aleasa corect:
• disc diamantat cu lama foarte subtire pentru lucrari precise (slefuire, segmentare, pilire, carotare).
• disc diamantat mai gros pentru lucrari cu materiale dure: beton armat, caramida sau zidarie.
3. Tine cont de grosimea lamei pentru ca aceasta va determina latimea taieturii. Asa ca daca ai nevoie de lucrari subtiri si finute, alege o lama subtire.
4. Potriveste caracteristile discului dupa masinaria la care va fi atasat. Daca nu este ales corect si presiunea este prea mare, turatia masinariei o sa scada. Totodata, se poate profuse incalzirea excesiva a disului si vitrificarea segmentelor.
5. Discurile cu taiere uscata folosesc aerul pentru a raci lama de diamant. Dezavantajul este ca nu se pot efectua taieri la adancime deoarece aerul nu mai poate circula.
6. Discurile cu taiere umeda utilizeaza un lichid de racire. Dezavantajul aceste metode ca alegerea unei cantitati gresite de lichid poate supraincalzi si deteriora lama.

TIPURI DE DISC DIAMANTAT PE CARE LE POTI CUMPARA

In magazinele specializate, poti gasi o gama larga de discuri diamantate. Ele pot fi in diferite texture, dimensiuni sau forme, in functie de materialul de taiat. Un alt criteriu de diferentiere este forma segmentului cu diamante.

1. Dupa segmentul de diamante:

a. Disc diamantat segmentat: un tip de disc folosit in general pentru taiere rapide si brute in materiale dure. Este cel mai indicat disc diamantat pentru taieri dure deoarece are o avansare puternica si rapida.
b. Disc diamantat cu segment continuu: este recomandat pentru taierile precise, fine si care lasa suprafete netede. Dezavantajul acestui disc este faptul ca are o viteza de taiere mica.
c. Disc diamantat cu segment turbo: are o viteza de taiere foarte mare, fapt care lasa si parti diforme pe suprafetele taiate. De aceea, este bine sa fie utulizat atunci cand lucrarea nu va fi la vedere.

2. Dupa materialul care urmeaza a fi taiat:

a. Discuri diamantate pentru taierea betonului – cel mai des utilizat disc diamantat in lucrarile de renovare sau constructie. In functie de tipul betonului existent se impart in:
– Disc diamantat de taiere pentru beton simplu;
– Disc diamantat pentru beton armat;
– Disc diamantat pentru beton proaspat.
b. Discuri diamantate pentru asfalt care au urmatorele avantaje:
– Sunt rapide si eficiente pentru ca nu produc pierderi de material;
– Sunt stabile;
– Contin un segment de protective pentru lucrarile de taiere in adancime;
– Nu produce vibratii ce ar putea fisura structura.
c. Discuri diamantate pentru ceramica ale caror avantaje sunt:
– Realizeaza taieri fine, fara denivelari sau stricaciuni ale marginilor;
– Marginile au un sistem care evita socurile in timpul taierii;
– Sunt precise in procesul de taiere.
d. Discuri diamantate pentru piatra naturala care aduc urmatoarele beneficii:
– Are dinti ingusti si sudati cu laser care elimina bataile in suprafete dure;
– Pot fi folosite atat cu tehnica uscata de taiere, cat si cu cea umeda.
e. Discuri diamantate speciale – aici sunt incluse discurile care pot fi folosite pentru amteriale precum: materiale abrazive, semiabrazive, marmura, sticla, plastic, etc.

CUM SA INTRETII UN DISC DIAMANTAT?

Odata cumparat, un disc diamantat poate fi folosit de mai multe ori. Insa, nu trebuie neglijata intretinerea acestuia dupa fiecare lucrare.
Cel mai important aspect in intretinerea unui disc diamantat este curatarea lui dupa folosire. Acest lucru se poate face cu un furtun cu apa, astfel incat materialele si mizeria stransa sa fie indepartate.
Un alt aspect important este verificarea discului dupa ce a fost utilizat. Din cauza contactului cu materiale foarte dure, acesta poate avea piese sau diamante desprinse.
In cazul in care discul a suferit deteriori, acesta nu mai poate fi folosit deoarece lucrarea nu va mai fi calitativa si nu mai este un proces sigur.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Anabell

Anabell

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei