Criteriul National

De cate ori poti fi amendat pentru lipsa rovinietei?

De cate ori poti fi amendat pentru lipsa rovinietei?
aprilie 24
13:31 2017

Conform legislatiei in vigoare, procesul verbal de constatare a contraventiei pentru soferii care circula fara o rovinieta valabila trebuie adus la cunostinta in cel mult 60 de zile, de la data constatarii, interval in care nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul. Procesul verbal de constatare a contravenţiei poate fi încheiat şi în lipsa contravenientului.

Aceasta reglementare adusa de Legea nr. 144/2012 a fost necesara deoarece au existat nenumarate cazuri in care utilizatorii de autovehicule care nu au achitat taxa de drum au primit zeci de procese verbale care le-au fost aduse la cunostinta dupa perioade foarte lungi de timp de la prima constatare a contraventiei. Aceasta situatie a facut un val de confuzie printre soferii romani care s-au trezit in fata situatiei de a fi amendati pentru aceeasi fapta de mai multe ori.

Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

Utilizatorilor li se pot aplica amenzi contraventionale atât pe reteaua de drumuri nationale din România, cât si in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, la iesirea din România.

Care este cuantumul amenzii pentru lipsa rovinietei?

Amenda pentru lipsa rovinietei la vehicule de transport marfa

  • Vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egal cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv) – amenda intre 3000 si 4500 RON
  • Vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egal cu 12 t, cu maximum 3 axe (inclusiv) – amenda intre 2750 si 3000 RON
  • Vehicule de transport marfa cu 7,5 t mai mic decat MTMA mai mic decat 12 t –  amenda intre 1750 si 2250 RON
  • Vehicule de transport marfa cu 3,5 t mai mic decat MTMA mai mic sau egal cu 7,5 t – amenda intre 1250 si 1750 RON
  • Vehicule de transport marfa cu 0 t mai mic decat MTMA mai mic sau egal cu 3,5 t – amenda intre 750 si 1250 RON

Amenda pentru lipsa rovinietei la vehicule de transport persoane

  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) – amenda intre 1750 si 2250 RON
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) si maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) –  intre 1250 si 1750 RON
  • Autoturisme: amenda intre 250 si 500 RON

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andreea Paul

Andreea Paul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo