Criteriul National

De cate ori poti fi amendat pentru lipsa rovinietei?

De cate ori poti fi amendat pentru lipsa rovinietei?
aprilie 24
13:31 2017

Conform legislatiei in vigoare, procesul verbal de constatare a contraventiei pentru soferii care circula fara o rovinieta valabila trebuie adus la cunostinta in cel mult 60 de zile, de la data constatarii, interval in care nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul. Procesul verbal de constatare a contravenţiei poate fi încheiat şi în lipsa contravenientului.

Aceasta reglementare adusa de Legea nr. 144/2012 a fost necesara deoarece au existat nenumarate cazuri in care utilizatorii de autovehicule care nu au achitat taxa de drum au primit zeci de procese verbale care le-au fost aduse la cunostinta dupa perioade foarte lungi de timp de la prima constatare a contraventiei. Aceasta situatie a facut un val de confuzie printre soferii romani care s-au trezit in fata situatiei de a fi amendati pentru aceeasi fapta de mai multe ori.

Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

Utilizatorilor li se pot aplica amenzi contraventionale atât pe reteaua de drumuri nationale din România, cât si in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, la iesirea din România.

Care este cuantumul amenzii pentru lipsa rovinietei?

Amenda pentru lipsa rovinietei la vehicule de transport marfa

  • Vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egal cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv) – amenda intre 3000 si 4500 RON
  • Vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egal cu 12 t, cu maximum 3 axe (inclusiv) – amenda intre 2750 si 3000 RON
  • Vehicule de transport marfa cu 7,5 t mai mic decat MTMA mai mic decat 12 t –  amenda intre 1750 si 2250 RON
  • Vehicule de transport marfa cu 3,5 t mai mic decat MTMA mai mic sau egal cu 7,5 t – amenda intre 1250 si 1750 RON
  • Vehicule de transport marfa cu 0 t mai mic decat MTMA mai mic sau egal cu 3,5 t – amenda intre 750 si 1250 RON

Amenda pentru lipsa rovinietei la vehicule de transport persoane

  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) – amenda intre 1750 si 2250 RON
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) si maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) –  intre 1250 si 1750 RON
  • Autoturisme: amenda intre 250 si 500 RON

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andreea Paul

Andreea Paul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo