Criteriul National

De cate ori poti fi amendat pentru lipsa rovinietei?

De cate ori poti fi amendat pentru lipsa rovinietei?
aprilie 24
13:31 2017

Conform legislatiei in vigoare, procesul verbal de constatare a contraventiei pentru soferii care circula fara o rovinieta valabila trebuie adus la cunostinta in cel mult 60 de zile, de la data constatarii, interval in care nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul. Procesul verbal de constatare a contravenţiei poate fi încheiat şi în lipsa contravenientului.

Aceasta reglementare adusa de Legea nr. 144/2012 a fost necesara deoarece au existat nenumarate cazuri in care utilizatorii de autovehicule care nu au achitat taxa de drum au primit zeci de procese verbale care le-au fost aduse la cunostinta dupa perioade foarte lungi de timp de la prima constatare a contraventiei. Aceasta situatie a facut un val de confuzie printre soferii romani care s-au trezit in fata situatiei de a fi amendati pentru aceeasi fapta de mai multe ori.

Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

Utilizatorilor li se pot aplica amenzi contraventionale atât pe reteaua de drumuri nationale din România, cât si in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, la iesirea din România.

Care este cuantumul amenzii pentru lipsa rovinietei?

Amenda pentru lipsa rovinietei la vehicule de transport marfa

  • Vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egal cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv) – amenda intre 3000 si 4500 RON
  • Vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egal cu 12 t, cu maximum 3 axe (inclusiv) – amenda intre 2750 si 3000 RON
  • Vehicule de transport marfa cu 7,5 t mai mic decat MTMA mai mic decat 12 t –  amenda intre 1750 si 2250 RON
  • Vehicule de transport marfa cu 3,5 t mai mic decat MTMA mai mic sau egal cu 7,5 t – amenda intre 1250 si 1750 RON
  • Vehicule de transport marfa cu 0 t mai mic decat MTMA mai mic sau egal cu 3,5 t – amenda intre 750 si 1250 RON

Amenda pentru lipsa rovinietei la vehicule de transport persoane

  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) – amenda intre 1750 si 2250 RON
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) si maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) –  intre 1250 si 1750 RON
  • Autoturisme: amenda intre 250 si 500 RON

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro