Criteriul National

Explicaţii asupra viitorului ansamblu de clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului

 Breaking News
Explicaţii asupra viitorului ansamblu de clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului
aprilie 05
09:24 2017

clopot mare

Primul dintre cele şase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului a fost turnat în oraşul austriac Innsbruck, în data de 11 noiembrie 2016 şi cântăreşte 25 de tone.Este acordat pe sunetul do diez, din octava centrală.Este executat din bronz,iar acest prim clopot are un sunet pur, conferit atât de calitatea materialelor, cât şi de tehnica folosită.Este opera firmei Grassmayr din Innsbruck, activă încă din anul 1599. Măsurând 3,3 metri înălţime şi 3,3 metri lăţime, clopotul turnat este cel mai mare dintre cele şase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului, precizează Patriarhia Română, într-un comunicat remis.

Pe data de 21 aprilie, vor fi turnate celelalte cinci clopotele destinate Catedralei Mântuirii Neamului. Procesul constă în mai multe etape. Aliajul, încălzit la o temperatură de 1.150 de grade Celsius, va fi turnat în forma clopotelor. Urmează apoi răcirea controlată, într-o perioadă mai lungă de timp.Clopotele turnate la Innsbruck în Austria au o garanţie de 15 ani şi o viaţă apreciată la peste 400 de ani.

Apariţia chipului Patriarhului Daniel pe cele şase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului  contrariază pe toţi cei care s-au opus încă de la început acestui proiect. Nemaiavând argumente valabile şi logice, aceştia se declară contrariaţi şi, asemeni acelor lupi moralişti se arată ironici şi pozează într-o falsă smerenie, invocând de fapt pricina- gravarea chipului Î.P.S Patriarhul României Daniel.

Este de lăudat reacţia imediată şi promptă a B.O.R care a amintit faptul că aceasta este o tradiţie justificată de importanţa gestului făcut de ctitorul spiritual al lăcaşului de cult.

Totodată chipul  patriarhului, alături de alte două însemne de pe clopot, respectiv Steaua şi Crucea patriarhală, reprezintă pecetea ascunsă pe care nu o vede nimeni, niciodată, ţinând cont de înălţimea la care se montează, a explicat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este ctitorul spiritual al Catedralei Neamului. Este o tradiţie justificată de importanţa gestului făcut  pentru ridicarea noului lăcaş de cult. Nu este un gest de mândrie, aşa cum încearcă să creadă unele persoane. Este o pecete ascunsă la care nu ajunge nicio privire niciodată, ştiind unde sunt montate clopotele”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei în legătură cu turnarea în bronz a chipului Patriarhului, pe exteriorul clopotelor de la Catedrala Neamului. Vasile Bănescu a mai adăugat că înscrisurile de pe clopot vor rămâne ca mărturie pentru viitor, aşa cum rămân, în toate biserici, chipurile ctitorilor.

Reamintesc amănuntul conform căruia, în 2008, când au fost schimbate clopotele de la Catedrala Patriarhală, reprezentanţii fabricii de clopote Grassmayr au explicat că este o tradiţie a bisericii creştine să aibă inscripţie cu chipul Întâistătătorului bisericii respective.

De altfel, clopotul gigant a costat 425.000 de euro. Ansamblul tuturor celor şase va ajunge la suma de 550.000 de euro. Un grup compus de douzeci şi cinci de experţi din toată Europa au muncit la realizarea acestui proiect, în special al principalului clopot. Pentru el s-a folosit cupru electrolitic, în proporţie de 78% şi 22% staniu electrolitic. După ce a fost turnat, a fost nevoie de trei săptămâni pentru a se răci.

De asemenea, sunetul generat de un clopot aparţinând fabricii Grassmayr se compune din următoarele trepte muzicale: Fundamentala, Octava Inferioară, Qvinta, Terţa şi Octava Superioară, toate realizate la intervale perfecte din punct de vedere al acurateţii. „După răcire, clopotele destinate Catedralei Naționale vor fi acordate după cum urmează: DO#, MI#, SOL#, LA# (octava întâi) DO# (octava a doua),” a precizat inginerul Corneliu Revencu, reprezentantul turnătoriei Grassmayr în România. „Greutatea acestora diferă, astfel, respectând ordinea prezentată mai sus, vor cântări: 3400 kg, 1800 kg, 1000 kg, 750 kg, 500 kg.”

Vestea conform căreia în Catedrala Mântuirii Neamului va fi instalat cel mai mare clopot din Europa gravat cu chipul Patriarhului Daniel a stârnit un adevărat scandal în anumite publicaţii media cât și pe rețelele de socializare.Un exemplu în acest sens îl reprezintă cazul lui Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi. Acesta nu a rămas indiferent și a făcut o remarcă ironică, reamintind piesa sa „Despre smerenie”.

 „De ce atâtea comentarii veninoase? De ce atâta răutate? Nu și-a pus chipul la intrare, să-l vadă toată lumea. L-a pus, cu discreție, sus, pe clopot. Eu cred că aici este vorba despre smerenie”, a scris Dan Teodorescu, pe profilul personal.
Dintr-un alt punct de vedere, deja în spaţiul public au ieşit anumite voci care se arată deranjate şi pe deplin îngrijorate de viitoarea tărie a sunetelor emise de aceste clopote sau…până unde se va auzi sunetul clopotelor. Această enigmă va fi elucidată în momentul montării clopotului principal cât şi al celorlalte. De aceea, atât pentru cei care cred sau nu, fără a avea studii de specialitate în construcţia clopotelor sau în emiterea şi îngrijirea lor pot să spun următoarele.Ştiind câte ceva din domeniul acusticii, cunoscând legile producerii sunetului pot să opinez că acestea vor depinde foarte mult de factorii externi, de zgomotele din Capitală, de condiţiile geografice şi chiar de prezenţa unei suprafeţe de apă care poate propaga cu uşurinţă orice sunet muzical.De aceea, aceste lucruri nu ar trebui să fie motiv de polemică sau de îngrijorare, din simplul condiderent că nimeni nu poate spune cu exactitate ce tărie a sunetului vor avea impresionantele clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului, dar se poate estima că se va auzi   pe o distanta de cel puţin câţiva kilometri în Bucuresti, în functie de factorii şi elementele enumerate.
clopot
https://www.youtube.com/watch?v=s-HN0goKOys
Sursa foto Digi24,LONews
Sinteză material realizat de către Prof.Daniel Mihai Prof. Dr.de Vioară la CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro