Criteriul National

Înţelegerea osciloscopului

Înţelegerea osciloscopului
septembrie 23
14:04 2019

Osciloscop

Aproximativ toate produsele de consum au astăzi circuite electronice. Indiferent dacă un produs este simplu sau complex, dacă include componente electronice, procese de proiectare, verificare și depanare, toate acestea necesită un osciloscop pentru a analiza numeroasele semnale electrice care fac ca produsul să prindă viață.

Ce este exact un osciloscop? Simplu, un osciloscop este un instrument de diagnostic care generează un grafic al unui semnal electric. Acest grafic simplu vă poate spune multe lucruri despre un semnal, cum ar fi:

 • Valorile de timp și tensiune ale unui semnal.
 • Frecvența unui semnal oscilant.
 • „Piesele mobile” ale unui circuit reprezentat de semnal.
 • Frecvența cu care o anumită porțiune a semnalului apare în raport cu alte porțiuni.
 • Cât dintr-un semnal este curent continuu sau curent alternativ.
 • Cât din semnal este zgomot și dacă zgomotul se schimbă cu timpul.
 • Înțelegerea elementelor de bază ale osciloscopului este esențială indiferent de designul produsului.

Osciloscopul modern este un instrument neprețuit folosit de cercetători, ingineri, tehnicieni, studenți și pasionați pentru proiectarea, desfășurarea și repararea proiectelor electronice de astăzi.

La cel mai simplu nivel, osciloscopul permite utilizatorilor să vizualizeze comportamentul unui semnal prin afișarea tensiunii sale într-o perioadă de timp. Însă configurarea, utilizarea și interpretarea datelor colectate pot fi copleșitoare pentru mulți, iar bogăția de noi capabilități activate de noile osciloscoape digitale sunt adesea necunoscute.

Definiții și concepte ale osciloscopului:

 • Declanşarea
 • Integritatea semnalului
 • Analiză avansată
 • Conectivitatea și gestionarea datelor

Ce înseamnă lățimea de bandă?

Un concept de bază în determinarea domeniului de aplicare de care aveți nevoie este înțelegerea caracteristicilor cheie ale performanței unui osciloscop şi anume lăţimea de bandă. Selectarea corectă a lățimii de bandă asigură măsurători fiabile și precise.

Rata de probă vs adâncimea memoriei

O abilitate a scopurilor digitale de a realiza capturi lungi este direct legată de relația dintre rata eșantionului de instrumente și adâncimea memoriei. Explorați cum interacționează cei doi factori și impactul asupra măsurătorilor dvs.

Sistem orizontal și comenzi

Controalele orizontale permit poziționarea semnalului pe axă X de timp, precum și ajustarea opțiunilor de scalare bazate pe timp.

Sistem vertical și comenzi

Controalele verticale permit reglarea setărilor de scalare a amplitudinii, limitele lățimii de bandă și atenuarea sondei, precum și poziționarea semnalului pe axa verticală.

Efectuarea primei măsurători cu un osciloscop

Declanşarea

Pentru a afișa și analiza clar un semnal, instrumentul are nevoie de un punct de pornire consistent pentru captarea datelor. Aceasta se numește declanșare și este controlată de un sistem de declanșare a unui instrument.

Integritatea semnalului

Pentru a măsura cu exactitate comportamentul sistemelor dvs., trebuie înţeleşi factorii care afectează sistemul dvs. de achiziție, cum ar fi încărcarea, zgomotul și configurarea instrumentului.

Utilizarea măsurătorilor standard

Osciloscopul vine cu multe măsurători standard pentru a vă ajuta să ajungeți rapid la cauza principală a problemelor dvs. de proiectare.

Utilizarea operațiilor matematice

Funcțiile matematice ale unui osciloscop vă permit să efectuați calcule pe unul sau mai multe semnale, permițând compararea rapidă a semnalului și permițând modelarea avansată a formelor de undă mai complexe.

Conectivitatea și gestionarea datelor

Salvarea, mutarea și partajarea datelor dintr-un osciloscop este o parte importantă a procesului de proiectare. Osciloscopul digital modern vă oferă instrumente uimitoare pentru a economisi timp.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei