Criteriul National

Liderul opoziției din Rusia Alexei Navalny a fost reținut pe fondul ultimelor proteste anti-guvernamentale

Liderul opoziției din Rusia Alexei Navalny a fost reținut pe fondul ultimelor proteste anti-guvernamentale
martie 27
16:55 2017
Navalny
Liderul opoziției din Rusia a fost arestat în timpul protestelor anti-corupție de la Moscova. Alexei Navalny se afla printre sutele de manifestanți care au fost arestați pentru că au protestat împotriva guvernului în marile orașe din Rusia.
Navalny a organizat protestele după ce tot el a publicat o investigație potrivit căreia premierul Dmitri Medvedev a acumulat o avere uriașă, care include mai multe vile, yacht-uri și podgorii obținute ilicit.
Mulțimile s-au adunat în orașe pentru a protesta împotriva corupției în cele mai mari mitinguri anti-guvernamentale timp ultimii cinci ani.
Apelul la protest a pornit de politicianul de opoziție și luptător anti-corupție Alexei Navalny, un adevărat militant, care a fost el însuși reținut la demonstrația din Moscova. Un grup de monitorizare a spus că el puțin 850 de persoane au fost reținute la Moscova singur, în timp ce agenția de știri TASS a estimat o cifră de 500.

Poliţia a declarat că aproximativ 7.000 de persoane au participat la mitingul de duminică de la Moscova, deși numărul real poate să fi fost mult mai mare. Mulțimile au luat amploare, odată cu avansarea pe lungimea arterei principale a orașului Tverskaya. Un elicopter de poliție a monitorizat mulţimea dimpreună cu mii de polițiști care erau de serviciu special în centrul orașului. Dimensiunea și domeniul de aplicare al demonstrațiilor reprezintă o provocare pentru Kremlin, cu un an înainte de alegeri, în care se așteaptă ca Vladimir Putin să câștige un nou mandat de șase ani.

La scurt timp după sosirea, Navalny a fost cuplată într-un autobuz de poliție, care a fost în imposibilitatea de a conduce departe timp de câteva minute, așa cum mulțimile de stabilit pe el și a încercat să-l elibereze. Protestatarii au împins chiar și mașinile parcate în fața autobuzului poliţiei ca să-l oprească în mișcare, dar mai târziu au fost imobilizaţi şi chiar bătuți de către poliția rusî. Au existat ciocniri izolate cu poliția anti-revoltă și scandări precum „rușine” și „Rusia va fi liberă”.

Navalny în ultima sa postare pe Twitter a amintit: „Bună, totul este în regulă cu mine. Sunt la secția de poliție și vorbim despre Medvedev cu poliția. Țin pasul (…) liniștită, vremea este bună.

Secretarul său de presă a spus mai târziu că era ținut în închisoare peste noapte și s-ar confrunta cu o ședință de judecată luni. Angajații Fundației Navalny Anticorupție, au fost de asemenea reținuți la sediul organizației. Seara târziu, haine civile bărbați, însoțite de poliție au fost filmate eliminarea calculatoarelor și a altor echipamente de birouri.

Protestele de duminică au fost cele mai ample din ultimii cinci ani în Federaţia Rusă. Cu toate acestea într-un semn îngrijorător pentru Kremlin, chiar și în zeci de orașe mai mici din întreaga țară câteva sute de oameni au venit să protesteze. În Vladivostok, în extremitatea de est a țării, poliția a reținut un număr de protestatari, în timp ce în Sankt Petersburg, câteva mii s-au adunat în Piața Palatului, la doar două săptămâni după centenarul revoluției care a marcat detronarea ultimului țar din 1917.

Agenţii locali au raportat că aproximativ 130 de persoane au fost reținuţi. Postul de radio Eho Moskvî a estimat că aproximativ 60.000 de ruși în 82 de orașe diferite au ieșit să protesteze duminică.

Reamintesc faptul că Alexei Navalnîi are o condamnare cu suspendare pentru fraudă, ceea ce înseamnă că nu va avea voie să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Juristul a respins toate acuzaţiile, explicând că este victima unui dosar politic.Opozantul lui Putin este cunoscut pentru campania anticorupţie, care i-a vizat pe oficialii de rang înalt de la Kremlin.

a

ULTIMA ORĂ

Împotriva celui mai mare critic al regimului de la Kremlin -Alexei Navalny -a fost pronunțată o sentință în care va fi închis timp de 15 zile, pentru rolul său într-un mare protest anti-guvernamental din Moscova, care a încurajat moralul opoziției liberale cu un an înainte de alegerile prezidențiale.

După cum se ştie , protestele de duminică și altele ca el peste Rusia au fost estimate a fi cel mai mare din 2012 și prefigura alegerile prezidențiale, care este de așteptat, Vladimir Putin, să conteste.

Sondajele de opinie sugerează Navalny, care speră să candideze împotriva lui Putin, are puține șanse să unseating liderul rus, care se bucură de rating ridicat. Dar, Navalny și susținătorii săi speră să canalizeze nemulțumirea publicului asupra corupției pentru a obține mai mult sprijin.

Navalny, care va face apel verdictului curții, a fost găsit vinovat de nesupunere față de un ofițer de poliție la protestul de duminică din Moscova și a fost condamnat la 15 zile de închisoare. El a fost, de asemenea, amendat pentru organizarea protestului, pe care autoritățile au spus a fost ilegală.

Sursa foto İstanbul Haber

Sinteza oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo