Criteriul National

Minciuna stă cu politicul la masă

Minciuna stă cu politicul la masă
iulie 21
13:28 2016

Reformed Liar

 

Foarte important este modul cum se caută să se ascundă multe din elementele nocive ale tehnologiilor de fracturare hidraulică de mare și mic volum utilizate pentru exploatare a gazelor de șist. În realitate, acest procedeu tehnologic de introducere a unor fluide în subteran cu presiuni foarte mari, încărcate și cu numeroși aditivi care să favorizeze ruperea și chiar dizolvarea rocilor, nu reprezintă un procedeu clasic care poate intra în categoria fracturării rocilor, ci mai de grabă de spălare și/sau dizolvare al lor.

Deci se încearcă să se prezinte în mod tendențios și eronat această tehnologie pe care vor să o utilizeze unele firme pe teritoriul țării noastre. În schimb, nu se vorbește mai nimic despre adevăratul proces de fracturare care se va face asupra pachetelor de roci printr-o succesiune de EXPLOZII ÎN SUBTERAN, explozii care duc la adevărata fracturare, fisurare și dislocare a rocilor. Acest procedeu se propune a se utiliza din forajul principal vertical în mai multe foraje orizontale care vor acoperii un cerc cu diametrul cuprins între 3, 6 și chiar mai mulți km.

De ce este trecut sub tăcere acest lucru. În primul rând nu problema exploziei sub aspectul modului ei de organizare și de produce ar fi elementul dificil, ci efectul acestui procedeu asupra stratului de roci care suportă direct această intervenție brutală. cât și a tuturor pachetelor de roci care repauzează peste stratul supus acestui experiment. Aici nimic nu poate fi controlat, pentru că formațiunile șistuase nu sunt omogene (ele sunt anizotrope în termen științific), iar fisurarea produsă în acest tip de roci, reprezintă un element total necontrolabil pe toate cele trei axe ale sale: în plan longitudinal, latitudinal și în grosime (sau pe axa înălțimilor).

După producerea acestor fracturări mecanice cu efecte de fisurare, de rupere și de desprindere sau dislocare al fragmentelor de roci, se trece la tehnologia hidraulică, care spală atât presupusele gaze de șist, cât mai ales fragmentele de roci desprinse din stat ce vor fi evacuate sub presiune la suprafața solului.

Ce rămâne în urma acestui proces. Cavități mari (găuri) create de om, care sunt presate de pachete imense de roci sfărâmate și necoezive care au rezultat în urma fracturării mecanice. Aceste spații fracturate dau pentru mari perioade de timp o mare instabilitate geotectonică a zonei, mai ales în situația în care ele nu se produc în zonă în mod natural, generând seisme de intensități variate. În schimb, prin tendința naturală de reașezare a starurilor de rocă atât sub efectul gravitației, dar și al marilor presiuni exercitate de pachetele de roci care repauzează peste formațiunile de roci șistuase, această zonă care a fost dezechilibrată tectonic de către om, este generatoare de numeroase seisme cu intensități medii, fără a avea nici o legătură cu focarele naturale seismice posibil existenete în zonă.

Dar când în zonă se produc în mod natural seisme numai cu intensități mici sau medii, întreaga zonă fracturată mecanic și hidraulic de către om, va reacționa deosebit de violent în tendința de reașezare a tuturor pachetelor de roci, mărind sau amplificând magnitudinea unui seism natural incipient, până la valori care pot însemna un mare dezastru pentru tot ce reprezintă construcții pozate în subteran sau la suprafața solului.

Numai din acest punct de vedere ar trebui să se asigure o mare prudență în luarea deciziilor privind posibilitatea de utilizare a acestor tehnologii criminale la adresa mediului geologic. Din acest punct de vedere mă întreb: Își asumă factorii decizionali răspunderea și în ce fel se face această asumare de răspundere față de aceste mari destabilizări tectonice create de mâna omului, mai ales în zonele cu seismicitate naturală activă, dar care mai și beneficiază la suprafața solului de obiective care au fost dimensionate să reziste la grade reduse de seismicitate, așa cum se prezintă majoritatea zonelor propuse explorării gazelor de șist în prezent?

Amintesc faptul că la cutremurul devastator produs în Vrancea în anul 1977, zonele fostelor albii ale Dâmboviței din București, care au fost colmatate/umplute cu pământ, care apoi au fost bine tasate și pe care s-au construit numeroase clădiri (blocuri), au reacționat foarte diferit față de zonele învecinate din afara acestor albii colmatate, Aici (în zona centrală a orașului) s-a constatat o amplificare mult mai mare a intensității seismice, fapt ce a determinat producerea celor mai multe prăbușiri ale clădirilor/blocurilor, sau avarierea foarte avansată a numeroase construcții. Aceste zone care au fost cartografiate după diferite hărți mai vechi, au fost cele mai vulnerabile la efectul seismului din anul 1977, obligând municipalitatea fie la dărâmarea multor construcții, fie la executarea unor lucrări foarte costisitoare de consolidări, program care nu s-a finalizat nici până astăzi.

Acest proces de fracturare succesivă mecanică și hidraulică de mare volum al unor pachete de roci din mediul geologic, atât în plan orizontal, dar și vertical, mai prezintă și alte riscuri majore, riscuri pe care le voi comenta însă cu altă ocazie.

Dar până atunci se ridică un mare semn de întrebare la adresa tuturor factorilor decidenți privitor la modul cum se străduiesc autoritățile și demnitarii români să NU RESPECTE legislația de mediu aflată încă în vigoare, respectiv prevederile art. 3 din LEGE NR. 265 DIN 29 IUNIE 2006 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului respectiv:

”Art. 3. – Principiile și elementele strategice ce stau la baza prezentei legi sunt:
….
b) principiul precauției în luarea deciziei;
c) principiul acțiunii preventive;
e) principiul „poluatorul plătește”;
f) principiul conservării biodiversității și a ecosistemelor specifice cadrului
biogeografic natural;
g) utilizarea durabilă a resurselor naturale;
h) informarea și participarea publicului la luarea deciziilor, precum și accesul la justiție în probleme de mediu;
i) dezvoltarea colaborării internaționale pentru protecţia mediului.

Toți cetățenii aceste țări trebuie corect informați și apoi ei să-i întrebe pe acești politicieni și funcționari iresponsabili CINE LE DĂ DREPTUL SĂ ÎNCALCE LEGEA?, CINE LE DĂ DREPTUL SĂ EXPUNĂ POPULAȚIA ȘI BUNURILE MATERIALE LA RISCURI MAJORE CARE PUN ÎN PERICOL VIAȚA ȘI SĂNĂTATEA OAMENILOR și nu în ultimul rând BUNURILE LOR MATERIALE împreună cu SIGURANȚA EXISTENȚIALĂ A CETĂȚENILOR ROMÂNI?

Dostoievski2

Propun în acest sens, ca NOI, SOCIETATEA CIVILĂ să transmitem o scrisoare deschisă instituției prezidențiale, celor două camere ale Parlamentului României, Guvernului României, dar și instituțiilor subordonate acestuia, prin care să solicităm anularea tuturor Hotărârilor Guvernului României și a acordurilor de începere a acțiunilor de exploatare a gazelor de șist care au fost emise de autoritățile române cu nerespectarea totală a prevederilor legale. Acest lucru trebuie făcut cât mai repede pentru că dacă NOI NU NE ÎNGRIJIM DE SOARTA NOASTRĂ, atunci ACEȘTI DEMNITARI CRIMINALI NE CONDAMNĂ LA SUFERINȚĂ ȘI CHIAR LA DISPARIȚIA SUBITĂ A NOASTRĂ.

Sursa foto www.reginele.rocitatcelebru.ro

Prof. Univ. Dr. Mircea Vintilescu, senior-editor al ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Mircea Vintilescu

Mircea Vintilescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu